Till förstasidan

Välkommen till min lilla hemsida!

Jag heter Yvonne Söderman och är född 1955 i Stockholmsförorten Vällingby. Som 19-åring flyttade jag med min blivande man ner till Småland och där bosatte vi oss i Västerviks kommun. Jag bodde i Västervik i 16 år och fick under den tiden 4 fantastiska ungar. Det var också under den tiden som jag kom i kontakt med hemslöjdsrörelsen genom min svärmor.

Min introduktion till skinnsömnad

Mina svärföräldrar hade en fårgård och svärmor var van att ta hand om det fåren gav–köttet, ullen och skinnen. Vad hon däremot inte kunde var att slöjda i skinn. Hon lärde mig att spinna på slända och spinnrock och såg väl att jag var läraktig, så hon skickade mig på en kurs som anordnades av Studieförbundet Vuxenskolan, där hon arbetade, och jag fick åka till Gotland på en veckokurs i lammskinnssömnad. Det var min introduktion i hantverkslivet, vilket jag alltså har henne att tacka för.

Vidareutveckling

Jag höll studiecirklar i skinnsömnad och fick genom de studieförbund jag arbetade i åka på fler kurser i diverse hantverk. Genom dessa kurser kom jag i kontakt med tovningen vilket blev en förlängning på mitt kunnande om fåren och dess produkter.

Porträtt på mig
Dammössa med smultronbrodyr
Handledsvärmare med smultronbrodyr
Vitt skinn

Jag har lärt mig att förädla alla produkter man får av fåret samt, under en tid då jag bodde i Dalarna 1999 – 2005 , även använda mig av detta förnämliga djur som betesvårdare av våra ängsmarker. Jag är idag tillbaka i Småland, efter 20 år på andra platser i vårt vackra land och har förhoppningsvis lärt mig en del om lokalt hantverk från dessa platser, som jag idag kan plocka in i mina alster.

Tovning

Idag använder jag inte skinnen i så stor utsträckning som förr, då dessa blivit mycket dyra i inköp och jag inte har får själv. Jag har siktat in mig på tovningen i alla dess former och de är ju många. Lammskinnen använder jag som bräm m.m. som ”pricken över i”. Man blir aldrig fullärd i tovningskonsten och det gör att jag håller på fortfarande efter 25 år och att jag aldrig tröttnat. Ullen är ett underbart material att arbeta med och jag är djupt tacksam att jag har fått göra dess bekantskap.

Idag

Jag har tovningen och sömnaden som hobby. Jag åker på marknader i närområdet några gånger om året och vid dessa tillfällen har jag blivit ombedd att komma ut på Internet med mina alster. Detta för att kunder velat visa vänner och bekanta varorna, samt själva kunna sitta hemma i lugn och ro och bestämma sig för vad de vill köpa. Denna hemsida är ett försök att tillmötesgå publikum.

Välkommen att bläddra vidare på mina sidor!

/ Yvonne

Yvonne
Väska med Dalahästapplikation

Information architecture, Photos and
Graphic design by Björn Johansson